Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blahořečení 14 pražských františkánských mučedníků

21. 11. 2010

 

mucednici.jpgDne 15.2.1611 bylo v klášterním kostele Panny Marie Sněžné na rohu dnešního Václavského náměstí v Praze umučeno 14 františkánů. Z velké části šlo o cizince, kteří sem byli povoláni, aby v převážně protestantské Praze sloužili katolické menšině kázáními i příkladem řeholního života. S podporou místních obyvatel si opravili původní karmelitánský kostel Panny Marie Sněžné, který jim císař Rudolf II. přidělil. Jejich působení se však znelíbilo části pražské veřejnosti a řeholníci museli vytrpět občasné projevy nepřátelství.

 

Jak je to s blahořečením a svatořečením

blahořečení se očekává již v příštím roce

dokument ke stažení (Tiskové středisko ČBK, 2008)

 

Když počátkem roku 1611 do města na žádost císaře Rudolfa přijela pasovská vojska, vnímali to Pražané jako útok na své svobody. Nepotvrzená zpráva o ukrývání poražených pasovských jezdců v klášterech obrátila jejich hněv proti kostelům a klášterům a v úterý 15.2.1611 obklopilo areál Panny Marie Sněžné asi 700 ozbrojených lidí, převážně městské spodiny. Během čtyř hodin vyvraždili útočníci téměř celé osazenstvo kláštera, jedinému řeholníkovi z 15 členné komunity se povedlo utéci.
Úcta ke čtrnácti pražským mučedníkům je doložena již krátce po jejich smrti, vždy 15. dne v měsíci probíhá u jejich hrobu soukromá pobožnost. Přes několik pokusů nebyl jejich beatifikační proces v minulosti dokončen a odevzdání hotových spisů do Říma se mohlo uskutečnit až r. 1947. Následující politická situace, spojená s přerušením diplomatických styků s Římem a útlakem církve, odsunula řešení  o více než 40 let. Biskupové požádali o obnovení procesu v r. 1992, diecézní proces byl uznán platným a nyní probíhá zkoumání v Římě.(zdroj: web Tiskové středisko ČBK)