Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mešní píseň ke cti svatého Paskala Baylona

19. 8. 2008

Mešní píseň ke cti svatého Paskala Baylona OFM, patrona všech spolků a sdružení eucharistických
(Nápěv: Bože, před Tvou velebností)

Vstup
V síních Boha svátostného vrhněme se před oltář, před velebným leskem Jeho zastřeme svou hříšnou tvář. Láskou svatou vzplaňme nově, k Pánu, jenž nás k lásce zve, po příkladu Paskalově věnujme mu srdce své.

Sláva
Svaté city nech ať vzbudí světcův příklad v srdci nám, pějme Bohu s vroucí hrudí, vznes se duše k výšinám. Bůh jen dává pokoj pravý, nejvyšší jsa světa Pán, těm kdo radostně Jej slaví, Jemu díků zpěv buď vzdán.

Evangelium
Kriste, uč nás cestám spásy, za Tebou vždy chceme jít, k Tobě lid se vděčný hlásí, Tebe chcem si oblíbit; jak Tě světec s oddaností vůdcem míval, k Tobě zřel, následoval svatou ctností, všemu světu odumřel.

Věřím
Paskal svaté víry taje prostým duchem vnímal rád, stále o nich rozjímaje, duše sytil svatý hlad. Pros, ať víra v srdci roste, ať z ní láska pramení, jako ve tvé duši prosté vyvolených znamení.

Obětování
Věnujme se zcela Pánu, jak se světec v oběť dal, vždy když Kristu v svatém stanu projev úcty božské vzdal. Bohu žijme, umírejme, neb On naším Pánem jest, pro Ježíše neváhejme sebevětší kříže nést.

Svatý
Svaté touhy mocnou vzpruhou vznes se, duše, k Bohu blíž, opusť hmotu země tuhou, pohleď v modrojasnou říš, kde se píseň slávy line, které nezná lidský sluch: Svatý, svatý Hospodine, andělský kde jásá duch.

Po pozdvihování
Duše zbožné zajásejte, oltář trůnem Páně jest! Sebe v oběť Kristu dejte, že se ráčil z nebe snést. Ovoce to z kříže kmene, oázou je v poušti nám, smíru zde se duha klene, smírcem nám jest Ježíš sám.

Přijímání
Zapal, Kriste, oheň lásky v prsou našich vychladlých, upevni v nás svaté svazky jako v srdci věrných svých. Uprostřed ať světa svodu vždy nás vábí svatý hlas, z oltářního síla hodu k nebi blíže vediž nás!

Závěr
Na přímluvu Paskalovu prosme Krista s vroucností, navštiviž nás v smrti znovu, uděl nám té milosti: jak on svoje mrtvé zraky, když jsi vstoupil na oltář, na svátostné upřel znaky, dej nám spatřit Tvoji tvář!

(Zdroj: Řeholní kniha a zpěvník Třetího řádu Serafínského Otce svatého Františka z Assisi, 1938)

Obrazek