Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ikona Královny františkánské rodiny

28. 10. 2023

Ikona Královny františkánské rodiny byla vytvořena v roce 2018 v Litvě u příležitosti 3. evropského kongresu Františkánského sekulárního řádu (OFS) a Františkánské mládeže (YouFra). Dne 17. března 2018 byla ikona Regina Familiae Franciscanae vysvěcena a zahájila se její pouť mezi evropskými bratrskými společenstvími OFS a YouFra.

Symbolika ikony

Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh. To bylo na počátku u Boha. Všechno povstalo skrze ně a bez něho nepovstalo nic, co jest. V něm byl život a život byl světlo lidí. To světlo ve tmě svítí a tma je nepohltila.“ (J 1,1–5)

Ve tmě se zjevuje božský prostor. Na ikoně je tento prostor vyjádřen červenou linkou kolem rámu. Červená barva znamená božství, zlato představuje posvátnost tohoto božského prostoru.

Světlo svítí ve tmě. Temnota jsou dny našeho života: chaotické, uspěchané, pod tíhou povinností. Ikona je světlo, které září v této temnotě. Ikona představuje přítomnost Boha, který mezi námi přebývá. Toto božské světlo vše proměňuje a zaplavuje jasem vše, co nás obklopuje. Můžeme si zvolit být v každičký okamžik pohlceni tímto světlem.

Obrázek na ikoně není naturalistický, protože všechno je proměněno světlem Boha, který je vyjádřen zlatým pozadím. Svatozář (lat. nimbus) znamená svatost, tj. život podle Ducha Božího. Velké otevřené oči jsou znakem pozornosti. Malá zavřená ústa symbolizují uctívání v tichosti. Dlouhý a tenký nos vyjadřuje směr vzhůru k Bohu. Ikona královny františkánské rodiny patří k typu ikon Matky Božího milosrdenství.

Jméno Matky Božího milosrdenství je zkráceno řeckými písmeny MP ΘY, což znamená Matka Boží. Tato ikona vyjadřuje zvláštní vztah lásky mezi Matkou a Synem s důrazem na její lidskost.

Kristus (jehož jméno je zkráceno řeckými písmeny IςXς, což znamená Ježíš Kristus) je zobrazen s křížem ve své svatozáři, kterým je vyjádřena jeho láska k lidstvu. Dítě Ježíš má na sobě světlou tuniku lemovanou zlatým pruhem (clavus), což znamená, že toto Dítě je vládcem, Pánem světa, který má moc nade vším stvořením. Modré a červené puntíky na tunice symbolizují jeho dvě přirozenosti: lidskou a božskou. Ježíšovo oblečení je protkáno zlatými nitěmi, které představují jeho královské božství.

Maria má na sobě modrou tuniku (modrá je barva lidskosti) a omofor – dlouhý plášť pokrývající její hlavu a ramena. Je z vnitřní strany červený, tato barva symbolizuje milost Boží a plnost, do které je Marie zahalena. Tři kříže připomínající hvězdy na Mariině hlavě a ramenou naznačují, že zůstává Pannou před, během a po porodu. Maria naslouchá našim modlitbám a přimlouvá se za nás u svého Syna. Maria nás směřuje k Ježíši a vede nás k Němu.

Ve spodní části ikony můžete vidět nejvýznamnější světce všech tří řádů Františkánské rodiny: uprostřed je svatý František z Assisi a po jeho pravici je svatá Klára z Assisi, zakladatelé dvou řádů Františkánské rodiny. Vedle nich je svatá Alžběta Uherská, patronka OFS.

Název ikony je Královna františkánské rodiny (lat. Regina Familiae Franciscanae). V Řeholi Sekulárního františkánského řádu stojí: „Pannu Marii, pokornou služebnici Páně, jež ochotně přijímala všechna Boží slova a podněty, zahrnoval sv. František nevýslovnou láskou a prohlásil ji za ochránkyni a patronku své rodiny“ (čl. 9).

Společně se svatým Františkem předložme Královně nás, naše rodiny, bratrská společenství a celou Františkánskou rodinu. Modleme se slovy svatého Františka:

Zdrávas, svatá Paní,
přesvatá Královno,
Boží Rodičko Maria,
Panno učiněná církví
a vyvolená od nejsvětějšího Otce z nebes,
tebe posvětil svým nejsvětějším milovaným Synem a Duchem Utěšitelem,
v tobě byla a jest celá plnost milosti
a všechno dobro.
Zdrávas, jeho dome,
zdrávas, jeho stánku,
zdrávas, jeho příbytku,
zdrávas, jeho roucho,
zdrávas, jeho služebnice,
zdrávas, jeho Matko,;
a buďte pozdraveny vy všechny svaté ctnosti,
které milostí a osvícením Ducha svatého jste vlévány do srdcí věřících,
abyste je z nevěřících udělaly věřícími Bohu.

Letáček (anglicky) PDFna stránkách litevského OFS.

Překlad letáčku od bratra Františka Luboše Kolafy, OFS