Jdi na obsah Jdi na menu
 


Modlitební setkání leden 2016

Našemu modlitebnímu setkání předcházela formace kandidátů a přátel sv. Františka s Janou Pachnerovou. Mezi tím si ostatní popovídali v kuchyňce při přípravě občerstvení. Pak jsme se společně sešli v kapli, kde jsme se rozjímali nad myšlenkami Dokonalá radost - z knihy 15 dní s Františekem z Assisi – Thaddée Matury. V duchu ibo slovy jsme připojili klanění, chvály, děkování, prosby.

Následovala diskuze ve farním sále na níže uvedené téma. Ačkoliv kniha rozebírá řeholi františkánských kapucínů, je rozbor dobrým vodítkem i  pro chápání řehiole SFŘ. Obě jsou totiž založeny na slovech sv. Františka z Assisi. Podklady zpracovala Pavla Ženíšková.

Paulus Terwitte  Bohatsví prostého života

Kapitola 1     Ve jménu Páně

Ve jménu Páně!  Začíná život Menších bratří

1. Řehole a život Menších bratří jest: zachovávat svaté evangelium našeho Pána Ježíše Krista životem vposlušnosti, bez vlastnictví a v čistotě.

2. Bratr František slibuje poslušnost a úctu panu papeži Honoriovi a jeho řádným nástupcům a římské cíkrvi.

3. Ostatní bratři jsou povinni poslušností bratru Františkovi a jeho nástupcům.

    Na Františkovi z Assisi nás fascinuje především jeho veselost, prostá vší křečovitosti. Nemá ani v nejmenším nic společného se zábavou, kterou dnes mnozí hledají – ubavit se k smrti. Chudý z Assisi evidentně došel k postoji, který mu ve vlastním nitru umožnil odkrýt bohatství. To ho pak učinilo skoro úplně netečným vůči všemu, co si lidé jinak staví před oči jako cíl.

Řehole nemá regulovat, ale popisovat způsob života, který si František a bratří už dlouho osvojují. Je spíše dokumentem...., než zákoníkem...

Nejlépe ji lze popsat jako uvolnění od všech pout pomíjivých forem, ritů a slov osvobození pro mnohotvárné dobrodružství vztahů, v němž se žádá všechno a v němž člověk nesrovnatelně víc dostane.

- Před křížem v kostele San Damiano to pochopí zcela jasně – ten nahý, visící na kříži, nechce vládnout, ale zve k účasti na své vládě.

- Dává sílu spoléhat víc na důvěru než nedůvěru.

- Zachovávání evangelia neznamená nic jiného než neustálý rozhovor s Pánem evangelia

- Ten, kdo se svěří tomuto Živému, nalezne cestu k základním prostým ctnostem života. Evangelní rady poslušnosti, života bez vlastnictví a v čistotě jsou následkem tohoto úzkého spojení s Ježíšem Kristem.

- Jako křesťan nejsem zodpovědný za celou církev, k tomu jsou zde kompetentní lidé, ...tíha odpovědnosti za prožívané evangelium ale na druhou stranu leží zcela na mně.

- Křesťan je někdo, koho povolal Pán.

- Ulehčení – svět je šťastný už teď. Musíme "jen" následovat šťastného Vykupitele.

- Je to tak prosté.

++++

Řehole SFŘ – Povzbuzení sv. Františka kajícím bratřím a sestrám  /Slova života a spásy/

Ve jménu Páně!   O těch, kteří konají pokání

- Ať proto sekulární františkáni hledají Krista živého a působícího v bratřích a sestrách, v Písmu svatém, v církvi i v liturgických úkonech. Ať je pro ně inspirací a cestou jejich eucharistického života víra sv. Fantiška, který dal napsat tato slova: "Nevidím tělesně na tomto světě z nejvyššího Syna Božího nic než jeho nejsvětější tělo a nejsvětější krev".

+

Zamyšlení v kapli: Dokonalá radost - z knihy 15 dní s Františekem z Assisi – Thaddée Matura -V duchu nebo slovy: klanění, chvály, děkování, prosby.