Jdi na obsah Jdi na menu
 


Paulus Terwitte Bohatství prostého života 1. -Modlitební setkání

4. 12. 2015

Začínáme v kapli

 Během letošního Adventu, 8.12.2015 na slavnost Panny Marie, počaté bez poskvrny prvotního hříchu, zahájíme Svatý rok milosrdenství, který vyhlásil papež František. Potrvá do 20.11.2016.

V křesťanství tvoří milosrdenství samotné jádro Božího zjevení v Ježíši Kristu, který je právem označován jako milosrdný velekněz ( Žid.2,17 ). Pro Ježíše Krista jsou všichni lidé adresáty takto projevené nekonečné Boží lásky. On sám zároveň všechny vybízí: „ Buďte milosrdní, jako je milosrdný váš Otec.“ ( Lk 6,36 ) a v Horském kázání říká: „ Blahoslavení milosrdní, neboť oni dojdou milosrdenství.“ ( Mt 5,7 ).

Papež František od samého začátku svého pontifikátu klade na milosrdenství velký důraz. V evangeliu o Ježíšově odpuštění cizoložné ženě ( Jan 8,1 – 11 ) zdůrazňuje papež, jak velkou trpělivost má Bůh s každým z nás. Bůh na nás čeká, neúnavně nám odpouští, pokud se k němu umíme vrátit se zkroušeným srdcem. Jako 17 letý zakusil papež František, vl. Jménem Jorge Bergoglia, ve svém životě silně Boží přítomnost a povolání k zasvěcenému životu. V bule Misericordiae vultus uvádí papež František své nejtajnější přání: „ Jak toužím po tom, aby byly nadcházející roky proniknuty milosrdenstvím, aby se vyšlo vstříc každému člověku a přinesla se ke každému Boží dobrota a něha.“

Během jubilejního roku má papež František vroucí přání, aby křesťanský lid přemýšlel o skutcích tělesného a duchovního milosrdenství.

Skutky tělesného milosrdenství: sytit hladové, dávat pít žíznícím, oblékat nahé, ujímat se lidí bez domova, navštěvovat nemocné, navštěvovat vězněné, pohřbívat zemřelé.

Skutky duchovního milosrdenství: radit pochybujícím, poučovat neznalé, napomínat hříšníky, těšit zarmoucené, odpouštět urážky, trpělivě snášet obtížné lidi, modlit se za živé i zemřelé.

Právě v době Adventu máme možnost tyto skutky milosrdenství intenzivněji projevovat svým bližním. Pokud věříme v Boha milosrdného, i náš život musí být naplněn milosrdenstvím.

Svatý Jan Pavel II.byl velkým ctitelem Božího milosrdenství. Inspirací mu byl deníček polské mystičky sv. Faustyny Kowalské, kterou Jan Pavel II. svatořečil v roce 2000. Sv. Jan Pavel II. nakonec v předvečer svátku Božího milosrdenství zemřel ( 2005 ) a o svátku Božího milosrdenství byl kanonizován ( 2014 ).

Z deníku sv. Faustýny Kowalské – Korunka k Božímu milosrdenství: „ Věčný Otče, obětuji Ti tělo a krev, duši a božství, Tvého nejmilejšího Syna a našeho Pána Ježíše Krista na smír za hříchy naše i celého světa. Pro jeho bolestné utrpení buď milosrdný k nám i k celému světu. Svatý Bože, Svatý Silný, Svatý Nesmrtelný, smiluj se nad námi a nad celým světem.“

 

Vybráno z Katechet. věstníků č.1-2 a č.3  škol. rok 2015

pokračujeme diskuzním kroužkem na tématem:

Paulus Terwitte

Bohatství prostého života

  1. Být strůjcem štěstí druhého člověka

Učit se vidět sebe v rámci společenství

Svatý František se nepovažoval za objevitele nového způsobu života, ale je mu dána vnímavost a bere vážně, že na tomto světě není sám. Co mu může nabídnout svět, je Boží nabídka, dar a úkol. Podřizuje se papeži, pod řeholí je papežská pečeť. Inocence III. oslovuje“ pane papeži“, žádá ho o svolení pro svoji řeholi. Papež ve snu vidí žebráka, jak podpírá Lateránskou baziliku. To viděl dříve, než se s evangelním žebrákem a jeho druhy setkal.

Řehole a slovo papeže s pečetí, to je františkánský způsob života. Papež říká: „ To, co bratři a sestry chtějí žít, začíná s církví a končí v ní.“

Kdo žije františkánsky, nemůže kráčet sám. Počátek je v Ježíši Kristu. Bez něho církev nemůže být. Kdo už nehledá jen sebe a své plány, získá svobodný pohled na to, co se kolem něho skutečně děje. Svůj život začne chápat jako službu, zaměřenou na štěstí toho druhého. Otevře se nárokům skutečnosti, která ho pobízí na základě jeho talentů a schopností, jichž je zapotřebí tady a teď.

 

Popřemýšlejme, čím můžeme být užiteční našemu MBS.

(zpracovala Jana Pachnerová OFS)

Zavzpomínali jsme na ředitele salesiánského střediska Antonína Nevolu (Ženíškovi OFS) Jaroslav Šedivý OFS nám povyprávěl o školách v Chorvatsku a Rakousku, které pomáhají uprchlíkům. Souhlasíme s adventní výzvou kolegia paměti národa.