Jdi na obsah Jdi na menu
 


SETKÁNÍ PŘÁTEL SV. FRANTIŠKA LEDEN 2015

10. 1. 2015

Na osobní modlitby nás Pavla připravila čtením žalmům a krátkým tichem. Boží slova a ticho před Pánem mělo své výsledky. Naladili jsme svá srdce k horoucím modlitbám.

Při vínečku od Karla a čaji a občerstvení od ostatních, ve farním sále jsme prodiskutovali některé potřeby celého společenství terciářů v Plzni.(Část našeho modlitebního společenství patří k místní radě MBS) Shodli jsme se na tom, že vyučování má být svěží a má podnítit srdce (radostí nebo smutkem, ale k v srdci). Vzhledem k tomu, že není čas na vzájemné sdílení, zamítli jsme další obohacování programu a formaci ponecháme pouze na ochotném duchovním asistentovi. Sdílení mezi terciáři na našich společenstvích obecně velmi chybí právě z časového omezení. Byla též nabídnuta duchovní obnova spolu se Sušickým společenstvím 11.4. Uvidíme jak se s tím vyrovnají naše plánovací kalendáře. Jarda a Luboš byli navštívit Mirka Němce, který celý svůj život obětuje službě druhým lidem. Jarda popsal návštěvu u bratra: "Připadalo mi, že jsme na návštěvě u anděla". Prohlédli jsme si také kroniku, o kterou se vzorně stará Jana. Škoda, že nemáme žádného reportéra - fotografa.

Pavla nás pak obohatila svým rozborem odst 34-39 apoštolské exhortace papeže Františka Radost evangelia o misijním poslání církve. Hlavní myšlenky: Musíme znát podstatu Ježíšova poselství a umět ji jednoduše vysvětlit, aniž by se ztrácela hloubka a pravdivost. Víra se projevuje láskou, prohlásil Tomáš Akvinský. Hlavním prvkem Nového zákona je Duch Svatý. Nezvěstujeme  věroučné a morální aspekty, ale živoucí evangelium, které vychází z našeho způsobu života podle něj. Jako třešničku přidala i hlavní myšlenky z článku znamení doby pro Apoštolát od Fabrice Hadjadj viz : http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=21298 Přirozený a jednoduchý a radostný život je základ spirituality sv. Františka, Tento způsob misie je dnes navrhován všem křesťanům.

Jaroslav nám připomněl sova Tomáše Halíka: Úkolem křesťanů dnes není "obracet svět", nýbrž projít vlastním velkým obrácením při setkání s Ježíšem. Najít Krista znamená procházet světem účastně, s otevřenýma očima, s vnímavým srdcem, odpovědně, ne lhostejně. (LFK 10.1.2015)

Více v Terciářských listech leden 2015.