Jdi na obsah Jdi na menu
 


SETKÁNÍ PŘÁTEL SV. FRANTIŠKA ŘÍJEN 2014

 Modlitební setkání v kapli 2.10.2014

Svatých andělů strážných
Sláva Otci i Synu i Duchu svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky
a na věky věků. Amen. Aleluja.
Z kázání svatého Bernarda, opata
Svým andělům vydal o tobě příkaz, aby tě střežili na všech tvých cestách. Jakou úctu mají v tobě vyvolávat tato slova, jakou oddanost vzbuzovat, jakou důvěru ti dodávat! Úctu k jejich přítomnosti, oddanost za jejich laskavou péči, důvěru v jejich ochranu. Jsou tedy s tebou, aby ti pomáhali, jsou nejen s tebou, ale i pro tebe. Jsou s tebou, aby tě chránili, jsou s tebou, aby ti prospívali. A třebaže Bůh jim to přikázal, přece ani jim nesmíme být nevděční: vždyť oni ho poslouchají s tak velikou láskou a my jejich pomoc tak potřebujeme.
PROSBY + kromě těchto ještě každý svoje
Bůh se ujímá svého lidu a svěřuje nás svým svatým andělům. Proto s vděčností volejme:
S anděly zpíváme píseň o tvé slávě.
·         Bože, ty posíláš své anděly, aby zjevovali tvou moc a velikost, dej nám sílu, abychom i my s jejich pomocí zvěstovali lidem tvé veliké skutky.
Všichni : (S anděly zpíváme píseň o tvé slávě.)
·         Tvoji andělé tě v nebi bez přestání chválí, dej, ať i na zemi zaznívá v církvi radostná ozvěna jejich chvalozpěvu
(S anděly zpíváme píseň o tvé slávě.)
·         Tys přikázal svým andělům, aby chránili tvé služebníky na jejich cestách, dej všem šťastný návrat do jejich domovů.
(S anděly zpíváme píseň o tvé slávě.)
·         Prostřednictvím svých andělů mluvíš svému lidu o pokoji, dej, ať všechny národy i ti, kteří jim vládnou, poznávají tvou vůli, a veď jejich myšlenky i činy k spravedlnosti a míru.
(S anděly zpíváme píseň o tvé slávě.)
·         Až pošleš anděly, aby shromáždili tvé vyvolené ze všech končin světa, přijmi do společnosti svatých i naše zemřelé.
(S anděly zpíváme píseň o tvé slávě.)
Další chvály, prosby , modlitby …….
Anděle Boží, strážce můj


Anděle Boží, strážce můj,
rač vždycky být ochránce můj:
mě vždycky veď a napravuj,
ke všemu dobrému mě vzbuzuj.

Ctnostem svatým mě vyučuj,
ať jsem tak živ, jak chce Bůh můj.

Tělo, svět, ďábla přemáhám,
na tvá vnuknutí pozor dávám.

A tak s tebou ve spojení
ať vytrvám do skonání,
po smrti pak v nebi věčně
chválím Boha ustavičně.
Amen.


OTČE NÁŠ…
Bože, ty ve své nevýslovné prozřetelnosti posíláš své anděly, aby nás střežili na všech našich cestách; vyslyš naše prosby a dej, ať nás jejich pomoc vždycky chrání, abychom pod jejich vedením šťastně došli do věčné radosti. Skrze tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, neboť on s tebou v jednotě Ducha svatého žije a kraluje po všechny věky věků.
Dej nám, Bože, své požehnání, chraň nás všeho zlého a doveď nás do věčného života.
O. Amen.
EG 9-17 -Souhrn: Kristus je dobro, všechno dobro a proto nelze přijmout jen jako samozřejmost Kristovu přítomnost v našem srdci, ale přirozeně nás srdce nutí svoji radost z dobra předávat druhým. Jak? Tím, že františkánskou radost z evangelia budeme opravdově žít, že nebudeme podléhat nudným schématům, rituálům, či dokonce pasivitě, ale budeme pozitivně uvažovat, jak v duchu evangelia odevzdávat svůj život ve prospěch druhých.
Výpisky z EG 9-17
 II. Sladká a útěšná radost z evangelizace
9. Vyjádření svatého Pavla: „Kristova láska nás nutí“ (2 Kor 5,14); „Běda, kdybych nehlásal evangelium!“ (1 Kor 9,16). Každé dobro chce být sdíleno, vyklíčit a růst a vede k radosti.
10. „Život sílí, když se daruje, a slábne v izolaci a pohodlnosti. Život roste a zraje v míře, s jakou jej odevzdáváme za život druhých. Evangelizátor by se proto neměl tvářit pořád jako na pohřbu, poselství je přijímáno hlavně od těch kdo se z něj opravdově radují.
Kristova věčná novost, znamená sice měnit formu, ale stavět dál na Kristu a tradici otců
11. Kristus je stále mladý, je trvalým pramenem novosti. On může svojí novostí vždycky obnovit náš život, může také rozbít nudná schémata, ukazuje kreativní metody, jiné výrazové formy, výmluvnější znamení, slova nabitá novým významem pro dnešní svět.
12. Bylo by však chybou chápat své poslání jako heroický osobní úkol, poněvadž toto dílo je především Boží. Jenom „Bůh dává růst“ (1 Kor 3,7). Toto přesvědčení nám umožňuje uchovávat si radost za všech okolností.
13. Novost tohoto poslání bychom neměli chápat jako nějaké vykořenění, zapomenutí živých dějin, které nás pojímají a ženou vpřed, ale stavíme na předávání Eucharistie od Ježíše a učení předávané generacemi otců.
III. Nová evangelizace pro předávání víry, v podstatě znamená probudit se.
14. Nová evangelizace volá všechny a uskutečňuje se zásadně ve třech oblastech. Za prvé oblast řádné pastorace Za druhé oblast týkající se „pokřtěných osob, které nežijí podle křestních požadavků,“ (nehlásí se již upřímně k církvi a nezakouší útěchu víry). Za třetí hlásáním evangelia těm, kdo neznají Ježíše Krista anebo jej neustále odmítali. Církev neroste proselytismem, nýbrž „přitažlivostí“.
15. Misijní činnost je paradigmatem každé církevní činnosti. „Již nemůžeme zůstat klidní a pasivně čekat v našich kostelech“
 „Radujte se stále v Pánu, opakuji: Radujte se!“ (Flp 4,4).
Otázky k přemýšlení:
·        Která myšlenka z textu papeže mě oslovila? Co si  představuji pod slovem nová evangelizace? Na co se zaměřit v praktickém životě a v místním bratrském společenství nebo farním společenství?