Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovy NBS pro volby do rady MBS SFŘ

19. 9. 2010

 

II.2. Život místního bratrského společenství
 
1. Místní bratrské společenství je základní buňkou SFŘ, ve které bratři a sestry oživují své františkánské povolání a posilují svůj apoštolský život dle Řehole a Generálních konstitucí. Je výsadním místem pro rozvíjení řádového života a společenství mezi členy i cítění s církví. Za tím účelem se MBS schází na shromáždění nejméně jednou za měsíc.
 
2. Každé tři roky na volební kapitule volí MBS ministra a radu MBS dle ustanovení GK a stanov. Doporučuje se, aby MBS jednou ročně slavilo výroční kapitulu, na které zhodnotí svou činnost za uplynulý rok a stanoví výhled činnosti na rok příští.
3. V MBS mají aktivní volební právo, tedy mohou volit, a pasivní volební právo, tedy mohou být zvoleni, všichni členové s trvalou profesí. Členové s dočasnou profesí mají pouze aktivní volební právo. Volby jsou tajné.
 
4. Pro volební kapitulu připraví rada, dle návrhů členů MBS a se souhlasem navrhovaných kandidátů, seznam kandidátů na jednotlivé služby v nové radě MBS. Termín volební kapituly nahlásí ministr MBS nejméně 90 dnů předem NR. Ministr MBS je povinen nejpozději 30 dnů před slavením volební kapituly informovat o době a místě jejího slavení všechny členy MBS s volebním právem.
 
5. Volební kapitule MBS předsedá národní ministr nebo jeho delegát, který potvrzuje volby. Národní ministr nebo jeho delegát nemůže předsedat volbám v MBS, jehož je členem. O zvolení rozhoduje většina platných hlasů členů s [aktivním] volebním právem přítomných na volební kapitule dle čl. 78 GK, ve stanovených případech kvalifikovaná většina (dle čl. 79 GK). K platnosti volební kapituly je nutná účast alespoň 1/4 členů MBS s [aktivním] volebním právem.
 
6. Rada předkládá volební kapitule zprávu o hospodaření a životě MBS za období své služby. Ke zprávě přednesou své stanovisko revizoři účtů, kteří prověřili stav financí a trvalého majetku MBS. Skupinu revizorů účtů (nejméně dva) určí shromáždění MBS nejpozději 30 dnů před konáním volební kapituly. Revizorem účtů nemůže být ministr, zástupce ministra a pokladník MBS.
 
7. V radě MBS se obsazují tyto služby: ministr, zástupce ministra, sekretář, pokladník a formátor (magistr formace). Podle potřeb se může rada rozšířit o další služby. Duchovní asistent MBS je členem jeho rady, nehlasuje o ekonomických záležitostech MBS a nevolí při volební kapitule MBS. Rada rozhoduje většinou hlasů přítomných členů, každý člen rady má jeden hlas. Rada je schopna rozhodování, je-li přítomna nadpoloviční většina členů. Rozhodování musí být přítomen ministr nebo jeho zástupce. Rada plní úkoly stanovené GK, stanovami a Řeholí.