Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpoura v Assisi – Oldřich Selucký

 Evropa rytířů a králů je v pohybu. Sbírá se armáda pro čtvrtou křížovou výpravu, italskými městy vane duch vzpoury. V Assisi se měšťané chopili zbraní a svrhli nadvládu šlechty. Ti nahoře bojují o moc a peníze – ti dole o holý život.

 Dva kamarádi, Riko a Dino, nejchudší z chudých, v opuštěné oslí stáji u hradeb města přemáhají hlad a zimu, jak to jde. Bída je nepřipravila ani o veselou mysl, ani o velké touhy, ale k jejich uskutečnění jim chybí právě to, čeho mají nadbytek synové boháčů.

Vzpoura v Assisi . Ondřej Selucký

  Francesko, syn zámožného kupce Bernardona, patří mezi bohaté. Doufá, že s pomocí majetku svého otce naplní svůj sen – být pasován na rytíře a na koni, s mečem po boku, vyrazit za velkým dobrodružstvím. Otec ho podporuje, ale jen do dne, kdy se Francesko vzbouří proti moci těch peněz, kterými dosud tak plýtval. Náhle má Francesko před očima jiný cíl, jiný sen - ten, který z něj učiní "Františka z Assisi", jehož jméno jednou bude znát celý svět.

 Sny a touhy mládí, vzpoury a dramatické střety – to vše se dává do pohybu onoho dne, kdy zlatá mládež v Assisi pořádá svou velkou slavnost jara...

OLDŘICH SELUCKÝ  karmelitánské nakladatelství online