Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemřela Jindříška Ptáková

15. 4. 2016

Františkánskou cestou

 

„U Ptáků se nikdy nehádají“

(Ze vzpomínek sestry Jindřišky Paschaly Ptákové, OFS)

„U Ptáků se nikdy nehádají,“ tak charakterizovali rodinný život manželů Jindry a Vaška Ptákových jejich sousedé. Václav byl pracovně i církevně často značně vytížen, jezdil na montáže třeba i na Slovensko, hodně času věnoval obnově kyjovské kaple, při obnově III. řádu sv. Františka v Čechách sjezdil v 90. letech celou republiku. Jeho manželka se tak často musela starat – navíc při náročné práci zdravotní sestry – o jejich tři děti a Václavovu maminku sama. Nedá ale na svou tchýni dopustit. „Dobře jsme si rozuměly,“ říká Jindřiška. I když byla maminka v závěru života upoutána na invalidní vozík, zůstala platnou a milovanou členkou rodiny. Své dobré rady nevnucovala, snažila se pomoci s přípravou jídla či štepováním ponožek. Vašek kvůli jejímu vozíku chtěl v domě odstranit práhy (nakonec je nahradil jen nízkými překližkovými). Maminka říkala: „To je zbytečné, já se rozprudkuji a snadno to přejedu.“ Ta vzpomínka Jindřišku zase rozesmála.

Jak byla Jindřiška oslovena sv. Františkem z Assisi? V 5. třídě ji její školní katechetka Boženka Kubaňová dovedla – podobně jako i jiná děvčata - do domečku sester z Apoštolátu sv. Františka (nacházel se u plzeňského kostela Panny Marie Nanebevzaté na místě dnešního Karmelitánského knihkupectví). Jindru velmi ovlivnila sestra Alexandra, která se starala o staré lidi. Začala Jindru brát s sebou a časem jí předala péči o jednu babičku a postupně další dvě tři. Od roku 1946 začala Jindra studovat zdravotní školu (a její dvě kamarádky gymnázium a obchodní akademii). Běžný školní den jim začínal ranní mší ve františkánském kostele v 6.00 hod., pak odcházely do školy. V ten čas také Jindra a její kamarádky založily dívčí skautský oddíl a každý rok jezdily s děvčaty na Lomeček (poutní místo Lomec u Vodňan), po dohodě s panem farářem tam spaly na půdě a starší děvčata pomáhala při žních.

Tehdy v Jindře uzrálo rozhodnutí vstoupit po maturitě do Apoštolátu sv. Františka. Na doporučení františkánského P. Remigia Janči vstoupila proto již v 16 letech, a to 31. 8. 1947, do III. řádu sv. Františka a 26. 12. 1948 složila profesní sliby.

Jindřiška nám ještě prozradila, jak tehdy probíhala shromáždění plzeňských františkánských terciářů. Scházeli se jedenkrát měsíčně v tzv. zpívárně, což byla větší místnost vpravo před vstupem do ambitů kláštera (po rekonstrukci fary a kláštera tento prostor zanikl). Při shromáždění nejdříve zpívali, pak měl pater promluvu a na závěr se všichni pomodlili. Žádná pohoštění – jak jsme nyní zvyklí – se nekonala. Někdy se také setkávali v ambitech kláštera nebo při pobožnosti v kapli sv. Barbory. Také jsme se dozvěděli, že františkánští terciáři nosili na znamení příslušnosti k Řádu pod oděvem tenké cingulum s uzly a škapulíř v hnědé barvě františkánského hábitu.

 Netušila ale, že společenský vývoj jí nedovolí pokračovat v jejím záměru stát se sestrou Apoštolátu sv. Františka. Zásahem Státní tajné bezpečnosti byli na začátku padesátých let deportováni nejdříve plzeňští františkáni a poté byla ukončena i činnost plzeňského Apoštolátu sv. Františka. Sestřičky dále pokračovaly ve svém poslání jako civilní pracovnice v různých zdravotnických a sociálních zařízeních.

Pro Jindřišku pak víceméně na dlouhý čas skončil organizovaný františkánský život. Na památku jí zůstala tzv. Řeholní kniha, kterou nám ukázala a v níž je potvrzena její obláčka i profes.  Zaujalo nás požehnání od P. Remiga (jak mu říkali) v závěru knihy: „ + + + Nikdy si nevybírej kříž, vždy jej přijmi oddaně, radostně, pevně, jak Ti jej Pán naloží. K tomu žehná P. Remig.“  

Posilou ve víře se jí stalo manželství s Václavem, který se vrátil z komunistického vězení. I on byl již tehdy františkánským terciářem (skládal sliby v roce 1951 a 1952). Za minulého režimu bylo těžké organizovat duchovní život, či se jej jen účastnit. Přesto se našly různé možnosti. Oba byli aktivními členy Sokola a podíleli se na organizování různých akcí pro děti. V 80. letech se začali účastnit duchovních obnov P. Aleše Zlámala na faře v Bukovníku u Sušice, kterou měli pronajatu manželé Jitka a Pavel Polívkovi z našeho společenství. Obnovy se konaly jednou za čas v sobotu či v neděli odpoledne, Ptákovi tam dojížděli autem.

Zeptali jsme se Jindřišky, jak se seznámila s Vaškem. Prý za to mohla Vaškova sestra, s níž se znala od sestřiček z Apoštolátu. Z manželství mají tři děti – dva syny a dceru - a osm vnoučat ve věku 25, 25, 22, 20, 20, 19, 18 a 8 let. Určitě se i na ně přenesl Jindřiščin a Vaškův pokoj a radost. Už třeba jen v tom, že se dvakrát ročně celá početná rodina jejich dětí setkává na společných týdenních dovolených a o Vánocích v rodném domě.

Jindra se rozhovoru bránila, tvrdila, že nic výjimečného, o čem by se dalo psát, neprožila. Ale právě to, jak věrně a pokorně následuje i se svými bolestmi vyššího věku Pána Ježíše po způsobu sv. Františka je pro nás velkou inspirací. Jindřiško, děkujeme. jaš

 

  jindra-ptakova-s-manzelem.jpg