Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obnova kaplí - jeden z mnoha skutků členů MBS Plzeň

6. 3. 2014
  • V kyjovském lese mezi obcemi Radčice, Malesice a Chotíkov se nachází nově opravená prostá kaplička zasvěcená Panně Marii Pomocné.

Posvěcena : 16.9.1894, časem oblíbené místo pro mariánské poutě

kaple-kresleny-obrazek.png

Po převzetí moci komunisty, kaple časem zpustošena. Krovy prolezlé mravenci, zeď roztrhnutá dubem, uvnitř vlhkost po neodborném zásahu do podezdívky.

Od 70.let 20 století se o kapli starají tři dobrovolníci. Hlavním iniciátorem je bratr, františkánský terciář Václav Pták.  Odpracováno stovky dobrovolnických hodin, opravy z vlastních peněz a z darů okolních obyvatel. Bratr opravil též Boží muka nedaleko od kaple.

V 90. letech se odborně oprav ujalo Plzeňské biskupství pod vedením mons. Emila Soukupa. Za podpory dotací a sbírek byla kaple opravena do dnešního stavu. Zasvětil jí znovu plzerňský biskup František Radkovský

web Krimice

Brožurka o kapli z roku 1937.zip

 

 

  • Malá pouť ke kapličce nad městem jménem Dobřany (Plzeň Jih).

nove_vystavena_kaple_na_vrchu_kaminku.jpg Kaple byla znovu vystavěna v roce 2010 díky iniciativě místních občanů, kteří se zasloužili i o postupnou obnovu okolí. Lze navštívit i místo zaniklé šibenice, na vrchu Kamínek, kde stával mlýn na mletí kostí či střelného prachu.Bývalý park se postupně obnovuje.Jedním z hlavních iniciáttorů obnovy byl ředitel základní školy, bratr františkánský terciář Jaroslav Šedivý.

web internetové noviny

FOTOGALERIE KAPLE 14 POMOCNÍKŮ DOBŘANY